imatge fons header

Què són els Omega 3 i a on es troben?

Els àcids grassos Omega 3 o en anglès n-3 PUFA, n-3 Poly-Unsaturated Fatty Acids (figura 2), són un tipus de lípid que es troba a totes les espècies marines principalment en forma d’EPA i de DHA i en algunes algues marines, en forma d’ALA. Són un tipus d’àcids grassos essencials, és a dir, el nostre cos no els pot sintetitzar i els hem d’obtenir a través de la dieta. Nombrosos estudis científics han estudiat i destacat les propietats beneficioses que la ingesta d’aquests àcids grassos pot tenir per a la salut humana, com la disminució del risc de patir malalties cardiovasculars, els efectes protectors contra algunes condicions neurològiques i la prevenció de determinats tipus de càncer. Molts estudis apunten a la possible importància dels Omega 3 en la prevenció de determinats tipus de càncer, pels seus efectes antiinflamatoris.

Figura 2. Representació dels àcids grassos Omega 3 vegetals (a l’esquerra, plant n-3 PUFA) i marins (a la dreta, Seafood n-3 PUFA). Font: Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease Effects on Risk Factors, Molecular Pathways, and Clinical Events. Journal of the American College of Cardiology

Els Omega 3 són àcids grassos essencials, és a dir, que el nostre cos no pot fabricar i només podem obtenir-los a través de la ingesta de peix, marisc, algues i alguns vegetals terrestres com ara nous, lli, xia, soja, i colza en forma de llavors o oli, en forma d'àcid Eicosapentaenoic i àcid docosahexaenoic (EPA i DHA).

Llavors de llí i de xia Foto: Flickr, Pixabay, Pxfuel

Al medi marí són sintetitzats pel fitoplàncton i les algues i, a través de la cadena alimentària, s'acumulen als altres components de la cadena tròfica marina, des dels invertebrats fins als peixos.

Depenent de l’espècie de peix, els Omega 3 s’emmagatzemen en diferents parts del cos:

Els peixos blaus (tonyina, sardina, seitó, etc.) acumulen els Omega 3 a la musculatura, ja que es tracten majoritàriament d’espècies nedadores que necessiten grans quantitats de greix com a  energia pels desplaçaments.

Anxoves, peix blau Font: Josep Lloret

Els peixos blancs (lluç, rap, maire, etc.), per contra, solen acumular els Omega 3 al fetge.

Diversos peixos blancs Font: Manuel Alcaide

Els Omega 3 es troben també en suplements dietètics que inclouen l'oli de peix, l'oli de krill, l'oli de fetge de bacallà i l'oli d'algues, aliments fortificats amb EPA i DHA com iogurt, sucs, begudes de soja, fórmules de llet infantil, i en animals de granja alimentats amb vegetals rics en àcids grassos omega-3, amb resultat d'enriquiment de carn, llet (en el cas de vaques, ovelles o cabres) i ous (en el cas de gallines).

L’ingesta d'aquests suplements, a menys que no sigui de suport específic a una condició mèdica i en quantitat prescrita i monitorada pels metges, comporten que el consumidor acabi substituint el suplement per l'aliment natural, causant la pèrdua de tots els altres nutrients continguts dins dels aliments naturals. A més a més, la producció dels suplements sol originar de l'explotació intensiva i a llocs llunyans dels recursos, com ara el peix blau a Amèrica Llatina. S'estan estudiant altres metodologies per aconseguir els Omega 3, entre les quals les microalgues genèticament modificades, però aquestes tècniques de moment presenten limitacions econòmiques per la producció.

 

Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Descarregar infografia relacionada

Què són els àcids grassos Omega 3 i on es troben

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR