Mostrar i conscienciar sobre la situació dels refugiats a la Mediterrània
ProemAID i la Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona inicien una col·laboració per mostrar i conscienciar sobre la situació dels refugiats a la Mediterrània
La Càtedra Oceans i Salut Humana, de la Universitat de Girona, i ProemAID han establert un marc de col·laboració dins el "Projecte Aigua" amb l'objectiu comú de mostrar i conscienciar el públic sobre la terrible situació dels refugiats a la regió mediterrània. Un mar que hauria de ser font de vida i benestar, però que en els últims anys s'ha convertit en la fi de moltes vides.
ProemAID és una organització sense ànim de lucre creada el 2015 arran de la crisi migratòria per donar una sortida. impulsada per un grup de professionals de les emergències (bombers de la província de Sevilla), per dur a terme accions de rescat a la mar Mediterrània, escenari principal de la dramàtica situació de la migració. Arran d'aquesta iniciativa i a causa de la gran acollida que va tenir entre altres grups de professionals de país, la ONG ha anat creixent i cobrint nous espais i participant en nous projectes, intentat abocar part d'aquesta voluntat no només al mar, sinó també en accions a terra.
La Càtedra Oceans i Salut Humana és una nova eina per estudiar i donar a conèixer la importància dels ecosistemes marins per a la salut i el benestar de les persones.
El Projecte Aigua té com a objectiu reconciliar les persones refugiades a Lesbos (Grècia) amb un medi aquàtic on tantes experiències traumàtiques havien viscut durant la seva travessia per arribar a Europa. Mitjançant l'ensenyament de la natació, els voluntaris de ProemAID no només van reconciliar als refugiats (nens, adults i col·lectius vulnerables) amb el mar, sinó que també es va aconseguir un altre objectiu molt valuós en les circumstàncies dramàtiques que viuen els refugiats: formar una comunitat entre els sol·licitants d'asil i els voluntaris que treballaven a l'illa.
Quan la biòloga Sònia Cervià, col·laboradora de la Càtedra i de ProemAID, va conèixer personalment el projecte Aigua el 2019 a Lesbos, va organitzar a través de la Càtedra una campanya de recollida d'ulleres de natació a Roses i donar-les a totes les persones refugiades que participaven en el projecte. Així mateix, va proposar al Dr. Josep Lloret, director de la Càtedra i científic, la col·laboració entre aquestes dues organitzacions per establir un mètode que permeti valorar com a través d'aprenentatge dels esports a mar es pot ajudar a la conciliació amb el mar dels refugiats que acaben de viure una experiència traumàtica, i que influeixi positivament en la seva integració comunitària.
A causa del context de pandèmia covid-19 que estem travessant, el Projecte Aigua no ha pogut dur-se a terme finalment a Lesbos, però això no ha frenat la voluntat dels voluntaris participants en el projecte. Així, ProemAID i la Càtedra han elaborat un total d'11 Roll Ups que posen de manifest la col·laboració entre les dues organitzacions, per a ser utilitzats com a part de la identitat corporativa de l'ONG en xerrades i conferències, així com en tots els esdeveniments en els que comptin amb la participació d'ambdues organitzacions. De la mateixa manera, es treballarà conjuntament perquè la transmissió de coneixements i experiències que suposa aquesta simbiosi arribi el més lluny possible a través d'iniciatives de sensibilització i conscienciació ciutadana, on el sector acadèmic i la ciència contribueixin a una societat més justa i solidària.
El Projecte Lesbos és el primer projecte de ProemAID i la causa principal de la seva constitució. El novembre de 2015 ProemAID va ajudar a les embarcacions amb refugiats que s'acostaven a la costa grega des de Turquia acompanyant-los fins a zones costaneres segures. Es socorre la gent d’aquestes embarcacions que sovint tenen problemes de motor, falta de combustible, emergències mèdiques i, si és necessari, es rescata als refugiats que cauen a mar. Es realitzen tasques de vigilància a través de l'equip de terra i, en cas de desembarcament, es coordinen els voluntaris independents i es grups de rescat per prestar assistència sanitària i humanitària als refugiats.
El Projecte Mediterrani és un projecte de col·laboració en el qual ProemAID treballa des de 2017 amb diferents ONGs. En 2019 la ONG estableix una col·laboració amb l'ONG alemanya Sea-Eye en un projecte a bord del vaixell "Alan Kurdi" (en memòria del petit que ens va posar a tots en alerta davant la imminent crisi migratòria) en el qual es continua treballant actualment. Coordinat i gestionat per l'ONG alemanya, ProemAID posa a disposició de el projecte recursos humans, voluntaris professionals, i materials per a les tasques de rescat i salvament.
Perquè rescatar consciències és el primer pas perquè en un futur no sigui necessari rescatar persones: perquè tots visquem com és desitjable, i perquè, en definitiva, totes les vides tinguin el mateix valor.
El 2022, hem editat una càpsula de vídeo per a conscienciar sobre la situació dels refugiats a la Mediterrània