imatge fons header

Recepta Blava E-Health

E-Health Recepta Blava és un projecte que avalua si la pràctica d'activitats sostenibles, com caminar al costat del mar, nedar o practicar snorkel (l'observació de flora i fauna subaquàtica amb tub i ulleres, sense escafandre) pot promoure la salut i el benestar de pacients oncològics.

El projecte ha estat portat a terme per diferents institucions i col·laboradors:

Coordinació:

Dra. Eva Fontdecaba (Inst. Català de la Salut)

 

Dr. Josep Lloret (Universitat de Girona)

 

 

Universitat de Girona (UdG)

Dr. Joan San

 

Sr. Arnau Carreño

Sra. Stefania Minuto

 

 

Institut Català de la Salut:

Dra. Cristina Vendrell (EAP Roses)

Sra. Mercè Homs (EAP Roses)

Sra. Laia Combis (EAP Roses)

Dra. Montse Lloveras (EAP Montilivi-Vila Roja i Grup de Professionals per la Promoció de la Salut de Girona)

 
 

Institut Català d’Oncologia, ICO:

Dr. Angel Izquierdo

 
 
 

Corporació de Salut del Maresme i la Selva:

Dra. Olga Enciso

Sra. Sílvia Rams

 
 
 

Universitat Autònoma de Barcelona

Dra. Sílvia Gómez

 
 
 

Col·laboradors:

 
 

Antecedents i finalitat

Hi ha una evidència creixent que el contacte amb els espais blaus (mars, oceans, rius i llacs) pot afavorir la salut i el benestar de les persones.

«Recepta Blava e-Health» és un projecte que té com a objectiu avaluar si la pràctica del snorkel, nedar/banyar-se i caminar vora el mar, en un entorn natural ben protegit, pot contribuir a millorar la salut i el benestar de pacients oncològics; amb la finalitat de fonamentar la recomanació d’aquestes activitats – “Recepta Blava” – com a eina en promoció de la salut.

Perquè els ecosistemes marins i les activitats recreatives al mar siguin considerats com a actius en salut, cal que la pròpia comunitat, els pacients i els professionals de la salut els identifiquin com a tal.

Metodologia

El projecte s'ha portat a terme per un equip coordinat per l'Institut Català de la Salut i la Càtedra Oceans i Salut Humana. Aquestes són les passes que s’han seguit:

1

Formació d’un equip interdisciplinari que involucra investigadors - metges de família (EAP Roses i Tossa de Mar), oncòlegs (Institut Català d’Oncologia), biòlegs marins (Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG) - i la comunitat - associació de pacients, centre de busseig- en les activitats d’investigació.

Aquest equip ha donat una visió interdisciplinària i holística del binomi salut-medi ambient per avançar cap a iniciatives de promoció de la salut basades en activitats marítimes sostenibles mediambientalment.

 

2

Planificació d'un estudi per avaluar com activitats marítimes sostenibles mediambientalment com nedar, fer snorkel i passejar vora mar en ambients ben conservats poden contribuir a millorar la salut i el benestar de persones que han patit càncer.

El projecte s'ha desenvolupat durant dos anys i s'hi ha comparat l’efecte de 3 intervencions en espais blaus ben conservats – caminar vora el mar, nedar/bany i snorkel- amb la no-intervenció (estar en una sala tancada sense fer res).

En l’estudi han participat 24 persones, amb antecedents de càncer, d’edats compreses entre els 35 i 70 anys: 12 a Roses (11 dones i 1 home) durant el 2020 i 12 a Tossa de Mar (8 dones i 4 homes) en el 2021.

Cada un dels participants a l’estudi s'ha sotmès a quatre sessions de cada activitat, és a dir, a 4 sessions de control o no-intervenció, a 4 sessions de caminar vora el mar, a 4 sessions de bany/nedar i a 4 sessions de snorkel (en total 16 sessions).

La metodologia principal s'ha fonamentat en la utilització de rellotges intel·ligents (“smartwatch”), per a enregistrar dades de diferents variables dels pacients, abans, durant i després de realitzar les activitats. Aquestes variables han estat: freqüència cardíaca i qualitat del son, que s'han complementat amb les mesures de pressió arterial amb tensiòmetres i les dades obtingudes dels qüestionaris de benestar emocional POMS (Profile of Mood States).

A més, s'ha avaluat si hi havia un gradient de benefici positiu segons el grau de contacte amb el mar, és a dir, si la pràctica del snorkel aporta més benefici per a la salut i el benestar del pacient que nedar o caminar a prop del mar.

3

Disseny d’una Recepta Blava als centres d'atenció primària per ser aplicada en els pròxims mesos i anys. Determinar els circuits necessaris per poder recomanar aquestes activitats a mar com a actius en salut dins del programa de prescripció social.

*S'ha aconseguit el consentiment informat per escrit dels participants a l'estudi que autoritza la publicació, reproducció i divulgació d'imatges en suport paper o Internet*.

 

Responsabilitats ètiques

Declarem haver respectat els principis ètics de recerca. El projecte ha estat aprovat pel Comitè d’Ètica de l’IDIAP Jordi Gol i pel Comitè d’Ètica i Bioseguretat de la Investigació de la Universitat de Girona (CEBRUdG).
S'assegura la confidencialitat i l'anonimat de les dades de conformitat amb el que estableix el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i el Consell del 27 d'abril de Protecció de Dades (RGPD) i la normativa nacional d'aplicació tant a la fase d'execució com a les presentacions o publicacions que derivin de l'estudi.

Resultats

Qüestionaris POMS: Mostren una tendència a millorar les puntuacions en benestar emocional conforme s’avança cap a una activitat amb més contacte amb el mar, és a dir que la pràctica del snorkel aporta més benefici que el bany/nadar i banyar-se/nedar aporta més benefici que caminar vora el mar.

Conclusions

La pràctica del snorkel, nedar/bany i caminar vora el mar en espais blaus ben preservats aporten beneficis per la salut en pacients oncològics. Això fonamenta la recomanació d'aquestes activitats com a actius en salut.

El treball interdisciplinari permet integrar salut-espais blaus en iniciatives orientades al benestar de la comunitat contribuint a la sostenibilitat del medi marí i de la costa.

Els resultats preliminars obtinguts encoratgen a continuar investigant en la mateixa línia, combinant l’ús de rellotges intel·ligents i qüestionaris de benestar emocional.

Es necessiten enfocaments interdisciplinaris i transectorials com el que hem presentat en aquest projecte per avaluar com les activitats recreatives sostenibles als espais blaus poden tenir un paper en la promoció de la salut i el benestar de les persones, especialment les que han patit alguna malaltia com el càncer, per tal d'identificar-les com a actius en salut a la nostra comunitat.

A partir dels resultats aconseguits, el projecte pretén establir les bases per implementar una «Recepta Blava» (“Blue Prescription”) que contribueixi a un enfocament salutogènic de les consultes d'atenció primària (destacant el paper dels espais blaus per generar salut, i no només centrant l'atenció mèdica a la malaltia).

La «Recepta Blava» podria instaurar-se dins del programa de Prescripció Social Comunitària, de forma similar a les denominades «Receptes Verds» (“Green Prescriptions”) que s'estan desenvolupant a països com Escòcia.

 

La pràctica del snorkel, nedar/bany i caminar vora el mar aporten beneficis significatius per la salut en pacients oncològics. Això fonamenta la recomanació d'aquestes activitats com a actius en salut.

El treball interdisciplinari permet integrar salut-espais blaus en iniciatives orientades al benestar de la comunitat contribuint a la sostenibilitat del medi marí i de la costa.

Els resultats preliminars obtinguts encoratgen a continuar investigant, combinant l’ús de rellotges intel·ligents i qüestionaris de benestar emocional.

Finançament

Aquest projecte ha estat finançat amb la beca «e-Health-COMG» 2020 per a Projectes de Recerca i Innovació Tecnològica en Salut atorgat pel Col·legi Oficial de Metges de Girona, la Fundació Pascual i Prats i el Campus Salut de la Universitat de Girona.

 

 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR