El projecte ha estat portat a terme per diferents institucions i col·laboradors:
Hi ha una evidència creixent que el contacte amb els espais blaus (mars, oceans, rius i llacs) pot afavorir la salut i el benestar de les persones.
«Recepta Blava e-Health» és un projecte que té com a objectiu avaluar si la pràctica del snorkel, nedar/banyar-se i caminar vora el mar, en un entorn natural ben protegit, pot contribuir a millorar la salut i el benestar de pacients oncològics; amb la finalitat de fonamentar la recomanació d’aquestes activitats – “Recepta Blava” – com a eina en promoció de la salut.
Perquè els ecosistemes marins i les activitats recreatives al mar siguin considerats com a actius en salut, cal que la pròpia comunitat, els pacients i els professionals de la salut els identifiquin com a tal.
Formació d’un equip interdisciplinari que involucra investigadors - metges de família (EAP Roses i Tossa de Mar), oncòlegs (Institut Català d’Oncologia), biòlegs marins (Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG) - i la comunitat - associació de pacients, centre de busseig- en les activitats d’investigació.
Aquest equip ha donat una visió interdisciplinària i holística del binomi salut-medi ambient per avançar cap a iniciatives de promoció de la salut basades en activitats marítimes sostenibles mediambientalment.
Planificació d'un estudi per avaluar com activitats marítimes sostenibles mediambientalment com nedar, fer snorkel i passejar vora mar en ambients ben conservats poden contribuir a millorar la salut i el benestar de persones que han patit càncer.
El projecte s'ha desenvolupat durant dos anys i s'hi ha comparat l’efecte de 3 intervencions en espais blaus ben conservats – caminar vora el mar, nedar/bany i snorkel- amb la no-intervenció (estar en una sala tancada sense fer res).
En l’estudi han participat 24 persones, amb antecedents de càncer, d’edats compreses entre els 35 i 70 anys: 12 a Roses (11 dones i 1 home) durant el 2020 i 12 a Tossa de Mar (8 dones i 4 homes) en el 2021.
Cada un dels participants a l’estudi s'ha sotmès a quatre sessions de cada activitat, és a dir, a 4 sessions de control o no-intervenció, a 4 sessions de caminar vora el mar, a 4 sessions de bany/nedar i a 4 sessions de snorkel (en total 16 sessions).
La metodologia principal s'ha fonamentat en la utilització de rellotges intel·ligents (“smartwatch”), per a enregistrar dades de diferents variables dels pacients, abans, durant i després de realitzar les activitats. Aquestes variables han estat: freqüència cardíaca i qualitat del son, que s'han complementat amb les mesures de pressió arterial amb tensiòmetres i les dades obtingudes dels qüestionaris de benestar emocional POMS (Profile of Mood States).
A més, s'ha avaluat si hi havia un gradient de benefici positiu segons el grau de contacte amb el mar, és a dir, si la pràctica del snorkel aporta més benefici per a la salut i el benestar del pacient que nedar o caminar a prop del mar.
Disseny d’una Recepta Blava als centres d'atenció primària per ser aplicada en els pròxims mesos i anys. Determinar els circuits necessaris per poder recomanar aquestes activitats a mar com a actius en salut dins del programa de prescripció social.
*S'ha aconseguit el consentiment informat per escrit dels participants a l'estudi que autoritza la publicació, reproducció i divulgació d'imatges en suport paper o Internet*.
Qüestionaris POMS: Mostren una tendència a millorar les puntuacions en benestar emocional conforme s’avança cap a una activitat amb més contacte amb el mar, és a dir que la pràctica del snorkel aporta més benefici que el bany/nadar i banyar-se/nedar aporta més benefici que caminar vora el mar.
La pràctica del snorkel, nedar/bany i caminar vora el mar en espais blaus ben preservats aporten beneficis per la salut en pacients oncològics. Això fonamenta la recomanació d'aquestes activitats com a actius en salut.
El treball interdisciplinari permet integrar salut-espais blaus en iniciatives orientades al benestar de la comunitat contribuint a la sostenibilitat del medi marí i de la costa.
Els resultats preliminars obtinguts encoratgen a continuar investigant en la mateixa línia, combinant l’ús de rellotges intel·ligents i qüestionaris de benestar emocional.
Es necessiten enfocaments interdisciplinaris i transectorials com el que hem presentat en aquest projecte per avaluar com les activitats recreatives sostenibles als espais blaus poden tenir un paper en la promoció de la salut i el benestar de les persones, especialment les que han patit alguna malaltia com el càncer, per tal d'identificar-les com a actius en salut a la nostra comunitat.
A partir dels resultats aconseguits, el projecte pretén establir les bases per implementar una «Recepta Blava» (“Blue Prescription”) que contribueixi a un enfocament salutogènic de les consultes d'atenció primària (destacant el paper dels espais blaus per generar salut, i no només centrant l'atenció mèdica a la malaltia).
La «Recepta Blava» podria instaurar-se dins del programa de Prescripció Social Comunitària, de forma similar a les denominades «Receptes Verds» (“Green Prescriptions”) que s'estan desenvolupant a països com Escòcia.
Aquest projecte ha estat finançat amb la beca «e-Health-COMG» 2020 per a Projectes de Recerca i Innovació Tecnològica en Salut atorgat pel Col·legi Oficial de Metges de Girona, la Fundació Pascual i Prats i el Campus Salut de la Universitat de Girona.