L'objectiu principal d'aquest estudi és l'avaluació dels impactes potencials ecològics i socials dels parcs eòlics marins en zones d'elevada biodiversitat i gran valor paisatgístic del Mediterrani espanyol
Els parcs eòlics proposats en la zona del Cap de Creus/Golf de Roses ens serveixen de cas d'estudi per a contribuir a estudiar com es pot evitar o minimitzar els impactes de l'eòlica marina sobre la biodiversitat marina i el paisatge.
La biodiversitat marina i els hàbitats marins poden veure's impactats pels parcs eòlics marins. El projecte presta especial atenció a les espècies sensibles i importants com a recurs pesquer local, així com als hàbitats més fràgils i essencials.
A partir d'estudis d'impactes de l'eòlica marina sobre la biodiversitat i els hàbitats ja realitzats en altres zones del món, el projecte pretén analitzar els diversos efectes potencials al Mediterrani. Cataloguem les espècies i els hàbitats de la zona que es poden veure afectades pel parc eòlic, centrant-nos en espècies sensibles (peixos, invertebrats, mamífers, ocells, tortugues…), espècies explotades localment, hàbitats fràgils i essencials. Recopilant aquesta informació el projecte dissenyarà un mapa de biodiversitat i hàbitats en relació amb la zona ocupada pel parc eòlic per a avaluar la interacció (impacte potencial) entre tots dos.
Els parcs eòlics poden tenir una repercussió sobre els serveis ecosistèmics i culturals, així com sobre el paisatge.
En primer lloc, el projecte identificarà els serveis ecosistèmics afectats pels parcs eòlics marins al Mediterrani. Seguidament, delimitant la zona d'estudi i a partir de l'anàlisi de percepció social dels diferents actors del territori, es realitzarà una classificació. Aquesta eina serveix per a cartografiar la relació entre el parc eòlic marí, el paisatge i la població de la zona prenent en consideració la seva incidència social i econòmica.
BIOPAÍS pretén dissenyar unes recomanacions per a evitar o mitigar l'impacte ecològic, paisatgístic i social dels parcs eòlics marins en el Mediterrani espanyol.
A partir dels resultats de les interaccions entre el parc eòlic i les components ecològiques (espècies sensibles, recursos pesquers, hàbitats i serveis ecosistèmics dels hàbitats), socials i paisatgístiques (serveis culturals, percepció) el projecte dissenyarà recomanacions per a evitar o limitar els impactes negatius dels parcs eòlics.
BIOPAÍS vol divulgar els avanços i resultats obtinguts durant el projecte mitjançant diferents accions, incloent-hi l'elaboració d'un visor cartogràfic web per a visualitzar els diversos mapes obtinguts.
El propòsit és la transferència de coneixements tant als científics com a la societat. A més, el visor és una eina senzilla i de fàcil accés que permetrà a l'usuari acostar-se als diferents resultats del projecte.