Fa cent anys, el càncer no era tan habitual
El càncer és una de les malalties més temudes del segle XX i que tè una incidència creixent al segle XXI: actualment s’estima que una cada cinc persones té un risc de patir càncer abans dels 75 anys en el transcurs de la seva vida (WHO World Health Organization).
El càncer és un conjunt de malalties causat per una mutació molecular de l’ADN, que pot originar-se en les cèl·lules de qualsevol òrgan o estructura corporal, provocant una proliferació incontrolada de les cèl·lules, un creixement tumoral, la invasió dels òrgans veïns i l’afectació d’òrgans a distància (metàstasis), alterant la seva estructura i funció.
El càncer és un procés (carcinogènesi) que requereix anys per desenvolupar-se. El seu component genètic hereditari és només del 5-10%: la majoria (90-95%) dels tumors malignes són alteracions genètiques no heretades, produïdes per factors ambientals que, en general, estan molt relacionats amb l’estil de vida de les persones (figura 1).
Estem constantment exposats a diversos agents causants de càncer, coneguts com a factors cancerígens. Entre els factors que clarament augmenten el risc de càncer estan el tabaquisme, les radiacions i algunes infeccions, on hi ha un efecte directe i conegut sobre l’ADN.
Altres factors de risc són més complexes d’avaluar, tal com la dieta o patró dietètic, és a dir l’elecció personal i cultural dels aliments que mengem de forma regular. Però, si el procés de carcinogènesi (formació del càncer) comença amb mutacions genètiques degudes a exposició prolongada a un factor de risc, s’ha de tenir en compte que el factor de risc més rellevant en l’estil de vida és justament el patró dietètic.
Dintre d’aquests aliments que ingerim cada dia, n’hi ha que són de risc però d’altres que són protectors i a més sovint modifiquem la dieta al llarg de la vida.
L’obesitat, l’excés de greix corporal, la falta d’exercici físic i la inactivitat - que és diferent de la manca d’activitat física (un exemple seria estar moltes hores davant d’una pantalla) són també factors de risc, no només pel càncer, sinó també per les malalties cardiovasculars i la diabetis. Per a un estil de vida saludable és recomanable fer 75 minuts d’exercici intens o 150 minuts d’exercici moderat a la setmana i evitar el sedentarisme.
En general es reconeixen uns patrons de dieta que s’anomenen saludables i d’altres que no ho són. Les persones que segueixen de forma constant un patró de dieta saludable, com per exemple l’anomenada Dieta Mediterrània, tenen clarament menys mortalitat per càncer i menys malalties cardiovasculars; si a més mantenen un pes adequat i fan activitat física adequada, la reducció de la mortalitat és encara major.
Amb què es caracteritza un patró dietètic saludable? En una alimentació que inclogui una part important de vegetals, fruites, verdures i una aportació adequada de cereals integrals, proteïnes i de greixos no saturats (com els que conté el peix).
Aquestes dietes no inclouen, o inclouen de forma moderada, els aliments ultra processats, les begudes ensucrades, els productes de gra refinat, el consum abundant de carn vermella i les carns processades com els embotits.
Els patrons de dieta actual han anat canviant cap a un tipus de dieta més occidental (WPD Western Pattern Diet o SAD Stantard American Diet), que és menys saludable, amb un augment de la ingesta de carn (sobretot la vermella) i els seus greixos saturats, i sucres refinats. Per altra banda, s’està perdent l’adherència a la Dieta Mediterrània i aquest canvi, junt amb l’increment de l’obesitat, ha provocat que, a les darreres dècades, la incidència de diabetis, malalties cardiovasculars, càncer i probablement algunes malalties neurodegeneratives, hagin augmentat.
En aquest context la ingesta de peix i marisc és important com a aliment saludable no només per la seva aportació de proteïnes, sinó pels àcids grassos insaturats, entre els quals destaquen els Omega 3, més saludable de la carn vermella i processada. I és molt important també que sigui de proximitat i pescat de manera sostenible.