imatge fons header

Proporció entre els Omega 6 i els Omega 3

Com els àcids grassos Omega 3, els àcids grassos Omega 6 són també lípids essencials que hem d’incorporar al nostre organisme com a part d’una dieta equilibrada i saludable.

Els Omega 6 són abundants a aliments com la carn o els ous i, com els Omega 3, són precursors d’altres molècules més complexes.

Tot i que els Omega 6, igual que els Omega 3, són components principals de les membranes cel·lulars,són essencials per al desenvolupament i el creixement del cos humà, i tenen un paper clau en la prevenció i la gestió d’algunes malalties, la principal diferència amb els Omega 3 és que els Omega 6 són precursors d’agents inflamatoris, vasoconstrictors i agregats de plaquetes (figura 3).

Per contra, els Omega 3 són precursors d’agents antiinflamatoris, i d’aquí se’ls atribueix els seus majors beneficis per a la salut.

Molts estudis evidencien que és necessari mantenir un equilibri entre  en la proporció Omega 6: Omega 3 (1:1 o 2:1) en la dieta, ja que un desequilibri a favor dels Omega 6 pot comportar diversos problemes per a la salut, entre els quals un possible augment del risc de patir determinats tipus de càncer.

La modificació dels patrons dietètics durant els darrers 100-150 anys ha comportat un canvi en el consum d’àcids grassos, amb un augment del consum d’àcids grassos saturats i de Omega 6 i una important reducció del consum d’ Omega 3.

També preocupa el fet que als països de la Mediterrània s’hagi modificat la dieta cap a uns hàbits alimentaris més occidentals, amb un increment en la ingesta de carn vermella i sucres refinats que presenten un augment d’àcids grassos saturats no saludables i una proporció Omega6:Omega 3 molt desequilibrada de 10:1 o fins i tot de 20:1.

Doncs és per això que és necessari augmentar l’ingesta de peix respecte a la carn vermella i d’àcids grassos Omega 3 respecte als àcids grassos Omega 6.

Figura 3. Fonts dietètiques i via metabòlica generals dels àcids grassos polinsaturats Omega 6 i Omega 3 que condueixen respectivament a efectes inflamatoris o antiinflamatoris Font: BrestCancer Res. 2015: 17(1):62. Fabian et al.: BioMed Central 2015

 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR