imatge fons header

Pesca SOS: conclusions

Aquest projecte ha posat en valor la col·laboració dels pescadors i la seva implicació en estudis científics per treballar plegats en la conservació del recurs i medi marí dins el marc de la Taula de Cogestió de la Pesca Artesanal de Cap de Creus i el futur PRUG del Parc Natural de Cap de Creus.

Els resultats obtinguts permeten fer una valoració de l’estat de les poblacions d’espècies comercials i no comercials. A més, aporten informació de la distribució, talles mitjanes i rendiments en forma de captura per unitat d’esforç (CPUE) de les espècies comercials, permetent fer una bona planificació pesquera i la seva gestió. Algunes de les espècies explotades com el pop roquer i l’escórpora mostren símptomes de sobreexplotació.

Aquest projecte ha generat una base de dades molt important, per fer-ne futurs estudis d’espècies concretes com poden ser espècies vulnerables com el mero (Epinephelus marginatus).

Tot i això, seria interessant ampliar el mostreig a tots els mesos de l’any, per poder analitzar altres factors com estacionalitat. Tanmateix, caldria implementar el mostreig a llarg termini per analitzar les tendències de l’estat de salut dels recursos marins, tan de les espècies comercials com les descartades.

Sobre les espècies descartades, si bé tan sols en tenim dades de 2021 i 2022, s’ha observat un gran increment en les estrelles fregall (Astrospartus mediterraneus), recollint-ne fins a 200 exemplars en una llevada de tresmall. És urgent, doncs, una necessitat d’investigació i control d’aquesta espècie que preocupa als pescadors pels danys i problemàtica que els causa al material de pesca.

Podeu trobar l’informe del projecte clicant aquí.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR