imatge fons header

Natació

La natació a l’interior o a l’aire lliure és una de les millors activitats aquàtiques que s’adapten a totes les franges d’edat i a la majoria (però no a tots) de nivells de forma física.

També es considera de baix risc de lesió. Ja sigui dins d’un programa d’entrenament regular o d’una activitat de lleure, la natació és beneficiosa per a la nostra salut i benestar.

L’evidència científica dels efectes positius de la natació es basa en nombrosos estudis i articles sobre la relació entre la natació i la salut humana i el benestar, que es resumeix aquí. Tot i això, la majoria d’aquests estudis només es centren en la natació a la piscina i molt pocs han analitzat els efectes de la natació a  mar. Per tant, es  necessita portar a terme investigacions sobre com la natació en aigües obertes (aigües marines) afecta tant la salut física com la salut mental i el benestar.

Foto: Joan San

Aquest apartat resumeix les evidències dels efectes positius de la natació i de l’exercici a l’aigua sobre la salut i el benestar de les persones i, més concretament, els efectes de la natació en aigües obertes sobre la salut física i mental. Les conclusions extretes es basen en estudis publicats i en les percepcions d’instructors de natació en aigües obertes professionals en resposta a un qüestionari.

Un nombre important d’estudis confirmen els avantatges de la natació per a la salut física i el benestar mental. L’entorn aquàtic fa que la natació i l'exercici a l'aigua siguin molt accessibles a qualsevol grup d'edat i gairebé qualsevol tipus de condició mèdica, ja que es pot reduir al mínim el possible risc de lesió. Tanmateix, molt pocs d’aquests estudis analitzen els efectes de la natació a mar obert sobre la salut i el benestar de les persones; es necessita una investigació més profunda per obtenir resultats més sòlids.

Salut mental

Els estudis revisats mostren com la natació i l’exercici a l’aigua poden ser beneficiosos per a la nostra salut i benestar, ja que ajuden a reduir els símptomes de tensió i ansietat causats per l’estrès quotidià i símptomes de trastorns mentals com la depressió. L’aigua actua com un tònic sobre el sistema nerviós reduint l’ansietat i relaxant el cos. Com a esport inclusiu en l'àmbit social i de gènere, la natació ofereix una bona oportunitat per a establir contactes socials i promoure un estil de vida saludable. Millora la capacitat d’adaptació de nens amb trastorns de l’espectre autista (TEA) i facilita el desenvolupament de les habilitats lingüístiques i el concepte que tenen aquests nens de si mateixos. També proporciona un entorn adequat per a la intervenció educativa precoç. Hi ha també evidències en base a la percepció de nadadors en revistes i webs especialitzades que suggereixen que la natació en aigües obertes pot ser molt beneficiosa i útil per a persones durant la seva recuperació a l’addicció a drogues i alcohol. Tot i això, es basen en experiències personals de persones que han patit addiccions o malalties mentals. Per tant, és necessària una investigació mèdica sobre natació en aigües obertes per trobar proves científiques dels seus beneficis.

Els resultats de les entrevistes realitzades a instructors locals de natació que treballen a les aigües marines del parc natural del Cap de Creus confirmen la idea que la natació al mar és molt beneficiosa per aspectes relacionats amb la salut mental. La natació fomenta un fort sentiment de llibertat, et posa en contacte amb la natura i amb tu mateix, i també millora la concentració, la coordinació i la capacitat d’afrontar la por i estar sol. Dóna una sensació de pau, revitalització, consciència i relaxació i disminueix les barreres físiques en casos de discapacitats físiques. Haver d’enfrontar-se al poder de la natura aporta un sentiment de confiança en si mateix i un sentiment de pertinença a una comunitat especial, segons les percepcions recollides.

Salut física

La natació és un dels esports més recomanables per a pràcticament tots els nivells de forma física. Hi ha proves que l'exercici a l’aigua, a diferència dels exercicis a terra, té  resultat positiu en persones amb malalties cardiovasculars, i millora la funció pulmonar en individus sans. També té efectes terapèutics com millorar la funció pulmonar i la forma cardiorespiratòria en casos d’asma i Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Millora un ampli ventall de condicions musculoesquelètiques, i redueix el dolor a l’abdomen en dones embarassades. L’exercici a l’aigua millora l’equilibri en persones grans i persones amb afeccions neurològiques i neurodegeneratives. També ajuda a enfortir els ossos en casos d’osteoporosi en la postmenopausa. Els exercicis de natació milloren la força muscular i generen flexibilitat i resistència cardiovascular, a més d’ajudar a mantenir un pes corporal òptim disminuint així les incidències d’obesitat. Alguns investigadors suggereixen que nedar en aigua de mar freda redueix l'obesitat i afavoreix un estil de vida saludable, i hi ha una hipòtesi que en els casos de tractament quirúrgic, la natació en aigua freda pot millorar la recuperació postoperatòria i reduir les complicacions preoperatòries.

Els instructors de natació del Cap de Creus entrevistats observen que la natació al mar generalment millora la força aeròbica, la coordinació i la resistència. També permet treballar el cos completament amb una mínima tensió física del múscul.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR