El primer estudi que va donar rellevància al consum d’àcids grassos Omega 3 data dels anys 50 en nadius d’Alaska, seguit per l’estudi dut a terme per Bang et. al., 1976. Aquests estudis van trobar que els nadius d’Alaska presentaven un risc cardiovascular molt baix, fet que es va relacionar amb la seva dieta rica en peix i en àcids grassos Omega 3.
A partir d’aquests resultats es van impulsar els estudis sobre el peix i l’Omega 3 dins del marc d’una dieta i un estil de vida saludable. Actualment, els Omega 3 són objecte de recerca i debats científics sobre els seus beneficis per a la salut humana.
Múltiples estudis epidemiològics han comparat l'efecte del consum elevat de peix sobre diversos tipus de càncer: el consum de peix no s’ha associat a un augment del risc de cap tipus de càncer, al contrari de la carn vermella i processada. Així doncs, la incorporació del peix a la dieta és important per disminuir la ingesta de carn, en primer lloc, i en segon lloc, perquè menjar peix, algues, i altres vegetals que contenen Omega 3 augmenta la ingesta d’àcids grassos poliinsaturats saludables, disminuint el factor de risc associat al càncer representat pels àcids grassos saturats i l’excess d’Omega 6.