imatge fons header

El consum de peix, els Omega 3 i la salut humana

Importància dels àcids grassos Omega 3

Molts estudis científics demostren que els àcids grassos Omega 3 ajuden a combatre els processos inflamatoris, contribueixen a la salut de l’esquelet i tenen un paper fonamental en el desenvolupament de l’estructura i el funcionament del cervell, ja que són components del teixit cerebral.

La incorporació dels àcids grassos Omega 3 naturals d’origen marí té molts beneficis contra les malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món, en persones amb malaltia coronària (insuficiència cardíaca simptomàtica o que van patir infarts recents) reduint el risc d’arrítmies letals i d’agregació de les plaquetes, i també en persones sense malaltia regulant els nivells sanguinis de triglicèrids i augmentar els nivells de colesterol "bo” HDL.

S’estan investigant els efectes positius observats d’una dieta amb una elevada aportació d’Omega 3 sobre algunes condicions neurològiques i psiquiàtriques, com ara el risc de patir Alzheimer, demència i declini cognitiu, trastorns psicòtics, depressió, esquizofrènia, ansietat i altres condicions relacionades amb el comportament social.

Aparells i sistemes del cos humà. Deposithphotos
Aparells i sistemes del cos humà Deposithphotos

Finalment, s’està estudiant la possible acció beneficiosa dels Omega 3 en la prevenció d’altres malalties com la fibrosi quística, malalties hematològiques, diabetis mellitus, al·lèrgies respiratòries infantils, dèficit d'atenció amb hiperactivitat TDAH, intestí inflamable, degeneració macular, ull sec i artritis reumatoide.

Actualment, el consum de peix i els Omega 3 són objecte d’estudi pels potencials efectes protectors i terapèutics contra determinats tipus de càncer.

Les evidències epidemiològiques indiquen que el consum de peix no està associat a un augment del risc de càncer de cap tipus i que, en canvi,  el consum elevat podria tenir un potencial benefici protector contra el càncer de fetge i els càncers gastrointestinals, en particular el càncer colorectal. No obstant això, calen més estudis per determinar el possible paper dels Omega 3 contra altres tipus de càncer, com el de mama, dins de la dieta mediterrània.

Foto: Xavier Torrent (ICO)

Els àcids grassos Omega 3 poden exercir les seves accions anticancerígenes influint en múltiples objectius implicats en diverses etapes del desenvolupament del càncer, inclosa la proliferació cel·lular, la supervivència cel·lular, l'angiogènesi, la inflamació, la metàstasi i les anomalies epigenètiques que són crucials per a l'aparició i la progressió de càncer.

L’efecte dels Omega 3 sobre determinats tipus de càncer està relacionat amb la seva capacitat de modular l’expressió de gens implicats en la patogènesi del càncer, i de suprimir la inflamació sistèmica:

  • Efecte antiinflamatori potent. Potencial reducció de la capacitat de proliferació i inducció a la mort de les cèl·lules canceroses.
  • Potencial major captació dels fàrmacs anti càncer administrats.
  • Potencial prevenció o millora de problemes associats a la malaltia: millora de la tolerància als tractaments, millora de la depressió, de la pèrdua de gana, i dels efectes de caquèxia i sarcopènia associades al càncer.
Aparells i sistemes del cos humà. Deposithphotos

Descarregar infografia relacionada

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR