imatge fons header

Activitats recreatives a mar i càncer

Hi ha diferents estudis que han valorat com els ecosistemes marins poden contribuir a millorar la salut de les persones. La principal línia d’investigació es centra en l’estudi de com totes aquelles activitats relacionades amb el mar (natació, snorkel, busseig, caiac o fins i tot, el caminar prop de la costa) poden contribuir a la salut i el benestar de les persones que les practiquen.

Els primers estudis realitzats han valorat com la gent sana presenta beneficis en termes de salut física i mental al realitzar activitats d’oci, ja sigui dins l’aigua o vora mar. Tot i així, es desconeix si els mateixos beneficis o d’altres es presenten a pacients amb diferents malalties.

En aquest sentit, metges i biòlegs que formen part de la Càtedra Oceans i Salut Humana i del Grup de recerca SeaHealth de la UdG, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el CAP de Roses (Institut Català de la Salut) , la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Fundació Roses Contra el Càncer, en col·laboració amb el CAP de Tossa de Mar i Oncolliga Girona, han impulsat un estudi per valorar si la pràctica del snorkel, banyar-se en el mar i passejar per la costa podria contribuir al benestar de pacients que han patit un càncer.

El càncer és una malaltia que interfereix en totes les esferes de la vida del pacient, generant, moltes vegades, un gran impacte físic i emocional. En aquest sentit, aquesta experiència a mar també té com a objectiu proporcionar als pacients oncològics un temps de benestar a fi de prendre-li distància a la malaltia.

Les activitats s’han realitzat a Roses i Tossa de Mar. Fins el moment (l’estudi encara continua), més de 20 pacients han completat un qüestionari que va valorar, mitjançant diferents preguntes estandarditzades, la sensació de benestar, abans i després de realitzar les diferents activitats.

Foto: Stefania Minuto

Enguany, gràcies a aquest projecte GALP, la prova pilot s’ampliarà a nous pacients i s’efectuarà a les aigües rosinques del Parc Natural i a les aigües de Tossa de Mar. La metodologia utilitzada (qüestionaris i entrevistes) permetrà obtenir informació innovadora sobre un tema prou desconegut encara.

L’equip investigador inclou científics de la Càtedra Oceans i Salut Humana i del grup de recerca SeaHealth de la Universitat de Girona, professionals de la salut de l’ABS de Roses i del CAP Tossa de Mar, oncòlegs de l’Institut Català d’Oncologia i antropòlegs socials de la UAB en col·laboració amb la Fundació Roses Contra el Càncer i Oncolliga Girona. Aquest equip interdisciplinar és el que ens dóna una visió integral per avançar cap a iniciatives de promoció de la salut i donar a conèixer la importància dels ecosistemes marins per a la salut i el benestar de les persones.

Paral·lelament es porta a terme un altre projecte anomenat “EHealth Recepta Blava” que valorarà la variació de paràmetres fisiològics en els pacients mitjançant la utilització de rellotges intel·ligents.

Foto: Eva Fontdecaba

Descarregar infografia relacionada 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR