imatge fons header

Caiac

Aquest estudi tenia com a objectiu evidenciar els efectes positius de fer caiac de mar sobre la salut i el benestar de les persones que practiquen aquesta activitat.

Es va recollir informació de fonts tant científiques com no científiques i es varen realitzar entrevistes a guies professionals (instructors) de caiac que operen a la zona del parc natural del Cap de Creus. Fins ara, pocs estudis s’han centrat directament en els efectes positius del caiac en la salut i el benestar de les persones, i encara s’ha prestat menys atenció als beneficis psicològics del caiac, malgrat les indicacions de fonts no científiques i les entrevistes realitzades als instructors, que indiquen que la pràctica del caiac és beneficiós per al benestar psicològic dels caiaquistes.

Foto: SK Kayak / Aneliya Trendafilova

Salut mental

Quant a la salut mental, un estudi va afirmar que la pràctica del caiac és una font bàsica i significativa de benestar per a tothom. Això suggereix que el caiac és d'alguna manera una experiència "divertida" per a tots, independentment de les limitacions físiques. Tanmateix, no hi ha estudis sobre benestar psicològic associats a caiac, i per això es necessita més investigació sobre aquest tema. Estudis més recents, que s’han centrat en els beneficis del caiac per a la salut psicològica de les persones amb lesions medul·lars, revelen que, en primer lloc, el caiac proporciona una sensació de relaxació i pau. És una manera de crear noves connexions socials a partir de noves experiències, permetent als participants superar els seus temors i aportar una sensació d’autoconfiança i motivació per seguir endavant. El caiac és una manera eficaç de desviar l’atenció de problemes, com ara lesions o discapacitats, i permet la sensació als individus que tenen limitacions físiques d’avançar a noves fites, malgrat les seves limitacions.

Els resultats de l'estudi també demostren que sentir-se bé fent  caiac i tenir èxit en això ajuda a reconstruir l'autoestima i la confiança en si mateix. Això motiva que les persones continuïn sent actives i portin un estil de vida saludable. Els participants de l'estudi van destacar la importància de la rehabilitació no tradicional com el caiac i altres activitats a l'aire lliure, ja que "Una de les millors coses sobre caiac pot ser que es tregui la cadira de rodes de l'activitat" , segons un participant en l’estudi científic. Aquest esport proporciona mitjançant el moviment de balanceig del caiac a l'aigua una estimulació vestibular en les persones (permet regular el sentit del moviment i de l’equilibri).

La majoria de fonts no científiques consultades (revistes i webs especialitzades) destaquen els beneficis psicològics de fer caiac. La informació revisada recolza la idea que la pràctica de caiac de mar millora la salut mental i redueix els nivells d’estrès. En tractar-se d’una activitat inclusiva i de baix impacte, el caiac ofereix a les persones amb discapacitat l’oportunitat de palejar juntament amb persones sense limitacions físiques. Tampoc hi ha cap límit d’edat, de manera que és més fàcil que persones de diferents edats i de diferents orígens puguin conèixer i socialitzar-se, i això augmenta la confiança en si mateix. Alguns llocs web assenyalen que palejar a aigües obertes té un efecte molt meditatiu. Es combina l’activitat física i la tranquil·litat de surar sobre l’aigua, reduint així l’estrès.

En les entrevistes realitzades als guies professionals (instructors), tots els guies van estar d’acord que la practica de caiac de mar produeix una sensació molt forta de llibertat, d’autoconeixement, de contacte amb la natura i el mar i relaxació. El caiac proporciona una oportunitat per a descobrir noves experiències i entorns i permet que el caiaquista es desconnecti de la rutina de la vida diària. El caiac de mar pot aportar moltes sensacions i experiències contrastants. Per exemple, en dies de bon temps, aporta sensació de calma, tranquil·litat i silenci. En canvi, quan el mar està agitat, l'adrenalina associada comporta sentiments intensos, un respecte a la natura i fins i tot por. En tots els casos, aporta una sensació de llibertat i autonomia. Per als nens és emocionant, i per als adults, una manera de trobar pau, relaxació, contemplació i connexió amb la natura; una activitat emocionant que afecta positivament l’autoestima.

Caiac
Foto: SK Kayak

Salut física

Quant a la salut física, molts estudis han investigat els possibles efectes negatius del caiac, incloses lesions i canvis fisiològics. Tot i això, molt pocs han avaluat els possibles beneficis de la pràctica de caiac de mar per a la salut física. Els pocs treballs existents proporcionen evidències clares que el caiac és una activitat a l'aire lliure que es pot gaudir amb moviments fàcils i amb una habilitat mínima. La pràctica de caiac de mar afavoreix el funcionament del sistema de control de l'equilibri. Els estudis mostren que els programes d’entrenament en caiac són altament eficaços per millorar la força muscular de les extremitats superiors, la força de la mà i l’equilibri. En els casos de persones amb lesions medul·lars o amb discapacitats relacionades, les evidències suggereixen que l’entrenament en caiac condueix a una major força muscular i estabilitat postural. En ambdós casos, els resultats es van obtenir mitjançant un programa de caiac de realitat virtual 3-D i un entrenament amb ergòmetre (“màquina de paleig”). S’han de dur a terme però més treballs per establir diferències entre aquests mètodes i els impactes d'un programa similar realitzat a mar.

Fonts d'informació no científiques (és a dir, opinions de caiaquistes no professionals -sense experiència) indiquen que el caiac a mar té nombrosos beneficis per a la salut. Segons els articles citats, el caiac a mar millora la forma aeròbica, genera força i millora la flexibilitat. El caiac és una activitat inclusiva i de baix impacte, per la qual cosa ofereix que les persones amb discapacitat puguin fer esport al costat de persones sanes. Hi ha un risc molt inferior de desgast a les articulacions i no hi ha límit d’edat. Ajuda a desenvolupar la força fonamental, que per si sola millora l’equilibri.

Les respostes d’instructors de caiac que van participar en les entrevistes donen suport a les conclusions extretes de la literatura. Les seves observacions i coneixements professionals indiquen que les persones exerceixen els braços, l’esquena i els abdominals quan palegen. Una vegada que el caiaquista experimenta i ha millorat la seva tècnica de paleig, realitza un treball corporal més complet. Inclou les cames, els dits dels peus i tota la part superior del tronc i la part posterior, lumbar, pectoral, grans músculs dorsals, inferiors, trapezoïdals i abdominals. Practicant i millorant la seva tècnica, les persones també milloren el seu equilibri general i la seva postura.

En general, els resultats de l'estudi i les opinions tant dels caiaquistes a Cap de Creus com de les moltes comunitats de caiaquistes de tot el món donen suport a la hipòtesi que el caiac a mar és una activitat beneficiosa per a la salut i el benestar. Tot i això, els resultats dels estudis efectuats no són suficients per treure conclusions massa sòlides. Es plantegen moltes qüestions sense resoldre que evidencien la necessitat de realitzar més recerques sobre el tema.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR