imatge fons header

Pesca SOS: metodologia

Durant els mesos de maig fins agost, entre els anys 2008 i 2022 , s’ha fet un seguiment de les captures: espècies, nombre d’individus i talles dels individus capturats. Fins al 2017 es varen mostrejar tres pescadors mentre que el 2021 i 2022 es va intensificar el mostreig de pesca. El 2021, per exemple, es varen mostrejar 14 pescadors del Port de la Selva, Cadaqués i Roses i un total de 680 sortides de pesca. El 2022 es varen mostrejar també un total de 14 pescadors del Port de la Selva, Cadaqués i Roses i 592 sortides de pesca.

A més de les captures, s’ha anotat també la profunditat, hores de pesca, metres de xarxa (pels arts de xarxa), número d’hams (pel palangre) i número d’enginys de pesca (per nansa i cadup), tipus de fons, localització i l’art de pesca. Els arts mostrejats han estat tresmall, palangre, solta, nansa de pop i cadups. També s’ha mostrejat la bolitxa, un art de temporada exclusiu de Port de la Selva i Cadaqués per a la pesca del bonítol, tot i que no s’ha tingut en compte a l’estudi pel volum reduït de dades.

A partir de les dades de les captures, s’han analitzat, temporal i espacialment, la captura per unitat d’esforç (CPUE).

La supervisió del mostreig s’ha dut a terme per la Càtedra Oceans i Salut Humana, realitzant tasques de seguiment a bord d’embarcacions i a port, processament de les dades i elaboració de l’informe dels resultats. La representació dels resultats en forma de mapes s’ha realitzat en col·laboració amb el Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la UdG.

Per tal de fer els mapes s'ha col·locat un punt en un mapa per cada dada del mostreig; després s'ha dividit la zona d'estudi en diferents hexàgons segons la posició de les dades mostrejades. Finalment, s'han calculat les mitjanes de CPUE de tots els punts situats dintre de cada àrea per tal de donar a cada hexàgon un color segons el valor del CPUE de cada espècie estudiada.

En base als resultats, s’han redactat unes recomanacions per a la gestió pesquera en el marc de la Taula de Cogestió de la Pesca Artesanal del Cap de Creus.

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR