Avaluació i valoració dels impactes ecològics i socials potencials dels parcs eòlics marins en zones d’elevada BIOdiversitat i alt valor PAISatgístic: l’exemple de Cap de Creus/Golf de Roses.
El projecte BIOPAÍS pretén avaluar els potencials impactes ecològics i socials dels grans parcs eòlics marins flotants al Mediterrani espanyol, prenent com a cas d'estudi els projectes plantejats en la zona de Cap de Creus i Golf de Roses (Costa Brava). Mitjançant una aproximació interdisciplinària que considera espècies sensibles, hàbitats fràgils, recursos pesquers, paisatge i societat, el projecte pretén contribuir a evitar i minimitzar els impactes ecològics, paisatgístics i socials dels parcs eòlics marins projectats en zones de gran biodiversitat i elevat valor paisatgístic. La recerca està duta a terme per experts en biologia marina i geografia en col·laboració amb experts en oceanografia física, dret ambiental, d'enginyeria i tècnics en sistemes d'informació geogràfica. D'aquesta manera el projecte transferirà els coneixements generats als gestors marins i els sectors econòmics implicats, així com a la societat en general, per a evitar o minimitzar la seva incidència sobre la biodiversitat marina i el paisatge, incloent-hi els serveis ecosistèmics i culturals. Els resultats permetran als gestors marins planificar millor l'eòlica marina a Espanya (incloent-hi el disseny del seguiment dels impactes potencials) i prendre decisions basades en coneixements científics, contribuint així al fet que l'eòlica marina sigui compatible amb la conservació de la biodiversitat marina, el paisatge i la sostenibilitat ambiental en el mediterrani espanyol.
BIOPAÍS compta amb el Suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.