imatge fons header

MedPAN

Reserves marines i salut humana

Logotips

Dr. Josep Lloret (coordinator)
josep.lloret@udg.edu

Dr. Joan San
joan.san@udg.edu

Sra. Aneliya Trendafilova

Sr. Manuel Alcaide

Càtedra Oceans
Universitat de Girona
SeaHealth
 
 

Durant les últimes dècades, a tot el món s’han establert àrees marines protegides (AMPs) per protegir les espècies i els seus hàbitats d’una sèrie d’activitats que amenacen la diversitat, la productivitat i la salut general del medi marí.

És ben sabut que les AMPs promouen activitats de pesca sostenible i turisme marítim, a més d’implicar i educar la comunitat en temes de conservació marina. Les AMPs ajuden a preservar una àmplia gamma de béns, des d’espècies de peixos rics en àcids grassos omega-3, fins a espècies marines amb potencial bioactiu (possibles noves fonts de medicaments), juntament amb una sèrie de serveis ecosistèmics que inclouen serveis de regulació o de suport (per exemple, la producció primària, protecció de la costa i reciclatge de nutrients) i serveis culturals.

Cada cop hi ha més proves que el medi marí està vinculat de manera inextricable a la salut humana. Aquests llaços complexos inclouen una varietat de beneficis i oportunitats, així com riscos per a la salut i el benestar. La relació entre els oceans i la salut humana és complexa perquè el medi marí està sota una pressió creixent d’activitats humanes com la pesca i el turisme, i l’impacte creixent del canvi climàtic. Fins ara, aquestes relacions han estat poc estudiades a les AMPs. L'avaluació i la gestió d'aquests impactes, tant en els propis ecosistemes marins, com en la salut i el benestar dels humans, s'ha realitzat separadament sota els auspicis de diverses disciplines sense interaccions òbvies. La temàtica “Oceans i Salut Humana” (OHH) és una meta-disciplina relativament nova i integradora. S’ha creat per tractar problemes complexos al voltant de la interfície entre la salut mediambiental marina i la salut humana i ho fa aprofitant l’experiència multidisciplinària en les ciències naturals, socials i econòmiques, incloses la salut pública i la medicina.

 
Dibuix: Quim Paredes
 

Tot i que l'estratègia de creixement blau de la Unió Europea (UE) ha posat l'accent en les polítiques de desenvolupament econòmic, encara es presta poca atenció a la sostenibilitat i la salut i el benestar de les persones. En aquest sentit, cal fer més èmfasi en la consolidació de les interconnexions entre el medi ambient i la salut humana i fomentar mesures per promoure un creixement veritablement sostenible tant per a les persones com per als ecosistemes en el marc de l'estratègia europea del “Creixement Blau” (Blue Growth).

En aquest context, les activitats marítimes recreatives, com ara el busseig, la pesca recreativa o la nàutica, poden oferir a les persones diversos avantatges sobre la seva salut. Estimular les persones a relacionar-se amb el medi natural fomenta una major activitat física, millora la salut mental, redueix les probabilitats de patir determinades malalties i augmenta l’esperança de vida. No obstant això, fins ara, la investigació s’ha centrat principalment en els “espais verds” (com ara boscos, camp i parcs urbans) i es coneix molt poc sobre els possibles beneficis per a la salut dels entorns marins i d’altres espais “blaus” aquàtics. Els estudis recents indiquen que les activitats recreatives que es porten a terme al mar i a la costa aporten majors beneficis per a la salut i el benestar que els parcs urbans i el camp. En aquest sentit, cal estudiar com els ecosistemes marins en general i les AMPs en particular poden tenir un paper important en la promoció de la salut i el benestar de les persones.

OBJECTIUS DEL PROJECTE

Aquest projecte contribueix a la necessitat global d’estudiar com les activitats marítimes recreatives que es realitzen en particular a les àrees marines protegides (AMPs) de la Mediterrània com la del Parc Natural de Cap de Creus poden tenir un paper significatiu en la promoció de la salut i el benestar de les persones. El projecte es va dur a terme al Parc Natural  de Cap de Creus.

El project pretén:

  1. solucionar el buit en els coneixements actuals sobre els complexos vincles que s’estableixen entre les activitats recreatives a mar i la salut i el benestar de les persones.
  2. augmentar la consciència de les parts interessades (gestors del medi natural, habitants, turistes i empreses locals) de les relacions existents entre les activitats lúdiques marines que tenen lloc a les AMPs i la salut i el benestar dels ciutadans.
  3. involucrar les parts interessades en accions per promoure la sostenibilitat i millorar la salut i el benestar dels ciutadans de manera que no només doni suport al desenvolupament de la pesca sostenible i les empreses a les AMPs, sinó que també protegeixi la salut i el benestar de les persones.

Aquest projecte resumeix les evidències dels avantatges de diferents activitats marítimes recreatives per a la salut i el benestar de les persones. Les conclusions extretes es basen en estudis científics publicats i les percepcions d’instructors professionals amb experiència a la zona del Cap Creus en resposta a qüestionaris  que varen omplir durant les entrevistes que es varen efectuar.

 
Dibuix: Quim Paredes
 

Les preguntes van ser les següents:

  1. Segons la vostra opinió, quines parts del cos s’exerciten mitjançant l’activitat que dirigiu? (braços, esquena, cames, etc.)
  2. Quins aspectes de salut mental i benestar estan implicats en l’activitat? (relaxació, sensació de llibertat, etc.?)
  3. Alguna vegada ha tingut clients malalts (malaltia física de discapacitat, càncer, obesitat, problemes cardiovasculars, etc.) i que han notat alguna millora en la seva malaltia després de realitzar l’activitat? Especifiqueu la malaltia i la millora.
  4. Heu treballat mai amb clients que pateixen alguna malaltia mental com Parkinson i Alzheimer o trastorn mental com la depressió? Ha notat cap millora del seu estat després de realitzar l’activitat? Expliqueu el tipus de condició i la millora.
  5. Alguna vegada ha treballat amb clients que s’han sotmès a tractament mèdic (per exemple quimioteràpia) o cirurgia, i que han notat una millora després de fer l’activitat al mar?
  6. Ha treballat amb clients sans que han comentat una millora de la seva salut física o mental després de fer l’activitat?
  7. El vostre club/ associació/empresa, organitza activitats per a persones amb discapacitat? Quin tipus d’entitat és? Quina activitat feu? Heu rebut comentaris sobre l’activitat i si millora la salut dels participants? Coneixes alguna empresa o associació que faci aquest tipus d’activitats per a persones amb discapacitat?
  8. La vostra empresa, associació / club, etc. fa activitats per a grups de gent gran (majors de 65 anys)? Han comentat els participants com l’activitat millora la seva salut?
  9. Estaria disposat a ajudar a recopilar dades, opinions o experiències, per a futurs estudis?

Els qüestionaris van proporcionar informació de primera mà de professionals amb experiència sobre els vincles potencials entre activitats recreatives marítimes i salut i benestar.

Finalment, el projecte ha recollit la informació disponible sobre l’interès de la societat per les activitats recreatives marítimes com a activitats saludables mitjançant la cerca de publicacions aparegudes en diverses revistes i webs especialitzades en activitats recreatives marítimes.

 

 

Descàrregues

Mar sana, gent sana

 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR