imatge fons header

Potencial antitumoral

El potencial antitumoral d’un organisme és la capacitat que presenta aquest organisme per combatre la formació de tumors

Aquests tumors es poden formar degut al descontrol d’un gen promotor de proliferació cel·lular, produint una reproducció descontrolada de cèl·lules no diferenciades o bé per la inhibició d’un gen supressor de tumors, és a dir, un gen que controla la proliferació cel·lular tot inhibint-la quan es pot descontrolar.

Agulleta
AgulletaFoto: Ramon Gelabert

Tots els animals presenten gens promotors de la proliferació cel·lular i, per tant, gens que controlen la divisió cel·lular a través de molècules supressores de tumors. El càncer és una de les malalties no infeccioses amb més incidència i mortalitat entre la població mundial i, per tant, en el tractament i cura d’aquesta malaltia és prioritari per al sector mèdic i farmacèutic. Les cèl·lules cancerígenes evolucionen cada dia, i aquesta malaltia es comporta completament diferent segons la localització del tumor i el pacient afectat. És per això que es necessita descobrir nous tipus de tractaments i medicaments, que complementin o substitueixin l’agressiva quimioteràpia, per al tractament del càncer.

Gorgònia blanca (Eunicella singularis)
Gorgònia blanca (Eunicella singularis)Foto: Cristina Linares

En els darrers anys s’estan descobrint noves molècules amb potencial antitumoral en una gran quantitat d’organismes sèssils i aquests són actualment el punt de mira de les empreses farmacèutiques per tal de sintetitzar nous medicaments per lluitar contra el càncer. Dins d’aquests grups destaquen especialment les gorgònies del gènere Eunicella, com Eunicella singularis i Eunicella cavolini i la Leptogorgia sarmentosa. Aquests resultats suggereixen que altres espècies de gorgònia del gènere Eunicella podrien ser candidates a presentar també potencial antitumoral, com per exemple l’Eunicella verrucosa, que ja presenta potencial citotòxic. D’altres espècies que també presenten aquest tipus de potencial també trobem les esponges Spongia officinalis i Spongia agaricina i l’Axinella damicornis, suggerint que més porífers d’aquests gèneres podrien sintetitzar molècules amb potencial antitumoral.

Leptogorgia sarmentosa
Leptogorgia sarmentosaFoto: Cristina Linares

Algunes espècies de peixos també presenten molècules amb propietats antitumorals i convindria protegir-les, ja que es troben amenaçades. És el cas de l’agulleta (Syngnathus acus), un peix habitant de la posidònia, que cada cop veu més destruït el seu hàbitat, o la tonyina vermella (Thunnus thynnus), espècie terriblement amenaçada per sobrepesca.

Tonyina-(Ass-Cat-Pesca-Responsable)
Tonyina (Ass-Cat-Pesca-Responsable)Foto: Josep Lloret
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR