A part dels riscos més obvis com els accidents marítims o les tempestes, hi ha perills no tan visibles com els contaminats (entre els quals el mercuri, que produeix efectes neurotòxics i està relacionat amb determinats tipus de càncer), els organismes patògens (entre els quals els paràsits Anisàkids, que produeixen al·lèrgies i problemes digestius a alguns consumidors) i les biotoxines marines (sobretot les proliferacions d’algues tòxiques a la costa i les toxines presents en alguns peixos i marisc que consumim, que poden produir diferents problemes de salut a alguns consumidors o els banyistes). Aquests riscos, que poden afectar als humans a través de l’exposició o ingesta d’aigua del contaminada o bé pel consum de productes pesquers contaminats, poden ser reduïts amb una bona gestió dels recursos pesquers i dels ecosistemes marins, i de la zona costanera adjacent.
Taula de principals riscos per a la salut procedents del mar
Tipus | Producte | Classe | Risc per la salut |
---|---|---|---|
Contaminació química | Contaminants tòxics en productes de la pesca: |
|
Sistema immunològic Sistema nerviós Càncer Reproducció |
Radionúclids (radioactivitat) | Càncer | ||
Contaminació per materials | Materials sòlids, bàsicament plàstics |
|
Anomalies en esquelet Càncer Reproducció |
Contaminació biològica | Biotoxinas I: Fitoplàncton tòxic: “Marees roges” (proliferacions d’algues tòxiques) | Toxines en organismes filtradores (PSP, DSP, etc) | Sistema nerviós Problemes gastrointestinals |
Biotoxinas II: Toxines marines emergents |
|
Sistema nerviós Problemes gastrointestinals |
|
Organismes patògenes |
|
Problemes gastrointestinals Infeccions Al·lèrgies |