imatge fons header

La mar de salut

Els mars i oceans han estat al llarg de la història una de les fonts més importants de recursos naturals per a la humanitat.

Durant segles les civilitzacions costaneres han usat el mar per a obtenir aliments i com a mitjà de comerç, però també com a font de productes medicinals tradicionals i compostos bioactius, que han estat àmpliament explotats en el darrers segles, per exemple, per a elaborar pigments, fragàncies o combustibles. En les darreres dècades s’han fet nombrosos estudis que analitzen l’impacte dels humans i del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins i els seus recursos, però pocs han relacionat el medi marí amb la salut de les persones. En aquest sentit, en els darrers anys s’està impulsant a tot el món una nova línia de recerca anomenada “Oceans i Salut Humana” per a estudiar les relacions entre la salut i el benestar de la població i els béns i serveis provinents dels mars i dels oceans. Aquests estudis intenten demostrar com els ecosistemes marins proporcionen una àmplia gama de béns i serveis que són essencials per la salut i el benestar de les persones, però també són una font de riscos que cal gestionar bé per limitar-los.

Els ecosistemes marins presenten les dues cares de la mateixa moneda: una cara ens ofereix una sèrie de beneficis per la salut (productes pesquers saludables, espècies a partir de les quals es produeix noves medicines, lloc d’esbarjo on poder relaxar-nos, etc.) mentre que l’altra cara es manifesta amb perjudicis per la salut de les persones - sovint lligats a l’acció de l’home -  com ara patògens, contaminants i toxines, a més dels efectes dels fenòmens meteorològics extrems (tempestes,  tsunamis..).

Foto: Lluís Mas-Blanch

Una onada emergeix del fons del mar: la temàtica Oceans i Salut Humana

Els beneficis i riscos procedents del mar han rebut un creixent interès per part de la ciència i la societat en els darrers anys, i han donat lloc a l’emergència del nou àmbit d’investigació anomenat “Oceans i Salut Humana”.

Els estudis sobre la temàtica Oceans i Salut Humana són essencials no només per a la salut i benestar de les persones sinó també per la sostenibilitat de l’anomenada “Economia Blava” (“Blue Economy”)  que impulsa la Unió Europea.

Amb tot, les interrelacions entre la salut i el benestar de les persones i els ecosistemes marins continuen essent força desconegudes, i per això aquesta temàtica té molta projecció de futur a l’àmbit local, nacional i internacional. Cal tenir en compte que  la major part dels estudis s'han focalitzat a analitzar l'impacte de les activitats humanes i del canvi climàtic sobre els ecosistemes marins, però s’han fet relativament pocs estudis sobre els beneficis i riscs per la salut procedents dels mars i oceans. Mentre que els Estats Units lidera aquest tipus d'estudis interdisciplinaris en la temàtica “Oceans i Salut Humana” amb accions com la Oceans and Human Health Initiative (OHHI), els Centers for Oceans and Human Health (COHH)  i els projectes desenvolupats pel Center for Health and the Global Environment de la Universitat de Harvard, a Europa aquestes iniciatives són encara escadusseres. El 2013, l'European Marine Board va posar la primera pedra a Europa en aquest tema, tot i indicant que l'estudi de les relacions entre els oceans i la salut humana és una línia estratègica d'investigació a Europa. Un dels centres de referència a Europa en aquesta temàtica és el European Centre for Environment & Human Health de la Universitat d’Exeter a Anglaterra, on l’equip liderat per la Professora Lora Fleming ha estat impulsant nombrosos projectes sobre el mar i la salut com ara BlueHealth i SOPHIE. A Catalunya i Espanya, aquest àmbit d’investigació no ha estat gairebé desenvolupat de manera integrada, tot i què hi ha diferents equips de recerca que treballen sobre els temes que integren aquest àmbit. Amb tot, les relacions entre els ecosistemes marins i la salut humana són encara força desconegudes i per això cal impulsar nous estudis.

Roger (moll) Foto: Lluís Mas Blanch
Garota (eriçó de mar) Foto: Lluís Mas Blanch

La promoció de la salut i la conservació dels ecosistemes marins

La temàtica Oceans i Salut Humana té entre els objectius a llarg termini poder contribuir a la conservació de la salut de les persones i dels ecosistemes marins.

Fons de coral·ligen Foto: Lluís Mas Blanch

La promoció de la salut i la prevenció de determinades malalties és una de les principals finalitats de la temàtica Oceans i Salut Humana ja què bona part dels temes tractats (omega 3, activitats turístiques a mar, contaminació, etc) són peces importants per a prevenir problemes de salut que poden derivar fàcilment amb malalties del cor, del sistema nerviós, determinats tipus de càncer o al·lèrgies alimentàries, entre d’altres. Per altra banda, el descobriment de nous fàrmacs d’origen marí obra les portes al tractament de certes malalties que fins ara són de difícil tractament, com la fibrosi quística o determinats tipus de càncer.

Finalment, la sostenibilitat ambiental és l’objectiu final i port d’arribada de la temàtica Oceans i Salut Humana. Hi ha diferents factors, tant de caràcter antropogènic com mediambiental, que fan perillar els beneficis que proporcionen els ecosistemes marins i al mateix temps provoquen un augment dels riscos sanitaris procedents del mar. Aquests factors, que cal avaluar, preveure i gestionar bé, amenacen la sostenibilitat dels ecosistemes marins, comprometent així des de la seva contribució a una dieta saludable fins al descobriment de nous fàrmacs, el turisme o la pesca.

Descarrega't el llibre "Una mar de salut" aquí! 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR