Entre els beneficis aportats pels ecosistemes marins per la salut i el benestar de les persones en trobem tres de principals:
A
Un clar exemple dels beneficis per a la salut humana provinents del mar són els compostos bioactius, molècules produïdes per un ampli rang d’organismes marins, des de bacteris, fongs i algues microscòpiques fins a organismes més complexos com algues macroscòpiques, plantes i animals. Força espècies marines produeixen aquests compostos bioactius, que tenen diferents propietats antibacterianes, antifúngiques, antivíriques, antiinflamatòries o anticancerígenes.
La branca de la ciència que investiga el potencial bioactiu de les espècies marines per a descobrir noves medicines, anomenada biotecnologia marina, té actualment una gran actualitat científica i és de gran interès per la indústria farmacèutica.
B
Els recursos pesquers (peixos, algues i invertebrats procedents de la pesca extractiva i de l’aqüicultura) no només ens proporcionen una font de proteïna de qualitat sinó també una font important dels anomenats àcids grassos omega 3 (àcids grassos n-3 o ? 3).
Les investigacions sobre els lligams dels omega 3 amb la salut de les persones són de gran actualitat. Amb el temps van apareixent nous estudis sobre els seus beneficis per altres malalties com la depressió, les malalties inflamatòries o les al·lèrgies.
C
Moltes de les activitats d’esbarjo que es porten a terme al mar o a la vora del mar, des de passejar per la platja fins a la pràctica d’activitats esportives com el caiac, el busseig o nedar, comporten no només beneficis per a la salut física (bàsicament contribuint a prevenir les malalties cardiovasculars) sinó també contribueixen al benestar emocional, tot i aportant beneficis per la salut mental de persones sanes o de les que pateixen alguna malaltia de tipus psicològic.
Alhora, és una nova manera de valorar el turisme marítim i costaner, que constitueix un sector cabdal per l’economia de molts pobles litorals de la Mediterrània i d’arreu del món.
Taula dels principals beneficis per a la salut procedents del mar
Producte / acció | Qualitat | Beneficis per la salut |
---|---|---|
Pesca: Consum de productes del mar | Àcids grassos omega-3 | Salut cardiovascular Prevenció de determinats tipus de càncer Altres (depressió) |
Proteïnes i vitamines (D, B12) | Seguretat alimentària Prevenció d’osteoporosis Salut cardiovascular |
|
Minerals (seleni, iode) | Sistema immunològic Tiroides |
|
Turisme marítim | Activitat física i relaxació | Salut física i mental |
Biotecnologia marina | Potencial bioactiu d’algunes espècies marines | Descobriment de noves medicines anticancerígenes, antivíriques, antibacterianes, antifúngiques, etc. |