imatge fons header

Oci i Salut

Cada cop són més evidents els beneficis que els ecosistemes marins i la biodiversitat marina aporten a la salut física i el benestar mental de les persones.

En aquest sentit, la pràctica d’activitats a un ecosistema marí, ja sigui des de relaxar-se o caminar per la platja fins a fer submarinisme o pesca recreativa, pot comportar efectes beneficiosos per a la salut i el benestar de les persones de diferents maneres.

Foto: Inmemo via pixabay

La pràctica d’activitats físiques és àmpliament sabut que ja és, en sí, beneficiosa per a la salut. L’esport, a part de mantenir-nos en bona forma física, ajuda a prevenir malalties tan greus com l’obesitat, malalties coronàries i a reduir factors de risc cardiovascular i, inclús, hi ha alguns estudis que indiquen que pot tenir potencials efectes beneficiosos en la lluita contra diferents tipus de càncer. Amb tot, els beneficis que poden comportar les activitats recreatives a un entorn costaner per al benestar mental de les persones encara no han estan ben estudiats. Hi ha estudis recents que indiquen que la pràctica d’esports en un entorn natural, sobretot a la costa i al mar, com ara a la iniciativa “Blue Gym”, a part de contribuir en la salut física també ajuden en el benestar i la bona salut mental de les persones. Així, aquestes activitats poden contribuir a prevenir malalties com la depressió i l’estrès, ajudant a la recuperació d’altres malalties; inclús hi ha estudis que indiquen una possible millora cognitiva de les persones amb malalties tan greus com l’Alzheimer.   

En aquest sentit, un estudi recent efectuat a la costa Anglaterra demostra que les persones que viuen prop la costa duen un estil de vida més saludable en comparació amb les persones de l’interior, fan més activitat física i pateixen menys estrès i depressió. Malgrat aquests estudis, aquests efectes a les costes mediterrànies, on el turisme és un sector econòmic clau, encara no s’han investigat. Avui en dia la Mediterrània és una de les zones més turístiques del món, representant gairebé un 35% de les arribades internacionals de turistes i els ingressos del sector a nivell mundial. La costa mediterrània ofereix per a aquests visitants un entorn per a la relaxació i la pràctica d’activitats físiques, que es tradueix en plaer i que contribueix a la salut de les persones indirectament. La pràctica d’activitats recreatives a mar és un dels principals atractius per a aquests turistes que busquen gaudir de les nostres aigües. Entre elles trobem el submarinisme, la nàutica d’esbarjo, el kayaking, la pesca recreativa, l’albirament de dofins i balenes o fins i tot passejar vora el mar. En aquest sentit, calen nous estudis per demostrar la contribució del turisme a la salut de les persones de manera que puguem assolir un turisme sostenible i saludable.

La gent, la mar i l’oci

A molts indrets de la costa europea, l’ús de l’aigua de mar per raons terapèutiques va proliferar a final del segle XVIII amb l’establiment de sanatoris i balnearis marítims, i va ser habitual fins a la dècada de 1920. Els professionals sanitaris aconsellaven aleshores “banys de mar” per tractar diferents problemes ossis, respiratoris, circulatoris, etc. A partir d’aleshores, la platja i la costa van esdevenir un lloc d’oci. Actualment, diferents estudis estan redescobrint la importància de les activitats d’oci a la platja i al mar per a la salut de les persones, sempre i quan s’adoptin les mesures oportunes de protecció (com ara enfront de l’exposició solar, tenint en compte que els càncers de pell són cada cop més freqüents).

Foto: Josep Lloret

 

Quins beneficis té la pràctica d’activitats a l’exterior per a la salut física i mental?

Els espais naturals poden ajudar a reduir l'estrès, promoure l’activitat física, l’esport, i les relacions socials, millorant així la salut física i psicològica de les persones. Aquestes són algunes de les evidències segons diferents estudis efectuats:

  • Els adults tendeixen a augmentar l’activitat física quan tenen accés als entorns naturals, fet que contribueix a augmentar la condició física i a reduir el risc de patir obesitat o contraure malalties cardiovasculars.
  • La pràctica d’activitats en entorns naturals pot tenir una sèrie de beneficis per a la salut mental de les persones, incloent-hi una major sensació de felicitat, un menor nivell d’estrès, un augment de capacitat cognitiva i una major connexió amb la natura.
  • La pràctica d’activitats a la natura pot contribuir a la reducció dels símptomes del trastorn per dèficit d'atenció per hiperactivitat en nens, permetent un augment de la seva concentració.

 

Països d’arreu del món han impulsat una àmplia gamma d’iniciatives esportives com Children & Nature Network als Estats Units, Nature Play a Austràlia i Love Outdoor Play i Blue Gym al Regne Unit, que busquen augmentar el temps que passen les nenes, els nens i els adults en els entorns naturals per promoure així la seva salut i benestar.

Els  beneficis per a la salut que s’obtenen de la pràctica d’activitats recreatives a mar (busseig, caiac, vela, natació, etc.) i a la costa (passejar o córrer per la platja i els camins costaners, etc.) comencen a ser evidents. Alguns d’aquests beneficis poden arribar fins i tot a ser majors que els beneficis obtinguts per la pràctica d’activitats recreatives en entorns naturals terrestres.

Foto: Lluís Mas Blanch

La natació

La natació en general pot permetre una reducció de l'ansietat causada per l'estrès. La natació també pot millorar diferents aspectes psicològics dels nens i nenes autistes.

La natació també pot millorar l'adequació cardiorespiratòria o la resistència en nens i joves sans, dones embarassades, nens amb asma i adults amb osteoartritis.

Tot i que la majoria d’estudis s’han fet en ambients interiors, les poques investigacions que hi ha en ambients naturals conclouen que la natació en aigües fredes és una activitat que pot contribuir a un estil de vida saludable, i es relaciona amb una menor prevalença d’obesitat entre els nedadors en comparació amb la població general.

Foto: Joan San

El caiac

La pràctica del caiac pot millorar la capacitat d'equilibri per l'activació dels músculs del tors a través del moviment de pala. Per aquest motiu, el caiac es considera efectiu per a la millora de l'equilibri i la prevenció de caigudes en persones grans.

Foto: SK Kayak / Aneliya Trendafilova

La vela

La vela adaptada pot aportar experiències positives a les persones amb discapacitat. És una eina d'integració social i pot proporcionar beneficis de salut física i psicològica, així com un contacte directe amb l'esport i la natura, reforçant la cohesió del grup, creant nous vincles i amistats.

Foto: Tatiana Hetier

El busseig

El busseig té el potencial de beneficiar persones ferides a la guerra en termes d'alleujament del dolor crònic i dels símptomes de depressió. En general, els beneficis del busseig per a la salut mental semblen ser més importants que la pràctica d'altres esports.

A més, diversos monitors i guies de busseig experimentats han observat possibles millores de salut física i mental en persones paraplègiques, amb dolor crònic, amb malaltia de Parkinson o bé amb autisme, qüestió que caldrà confirmar en el futur amb estudis científics.  

Foto: Lluís Mas Blanch

Els Espais Blaus

Els espais blaus (“Blue Spaces” en anglès) són tots aquells entorns exteriors amb aigua accessibles als éssers humans, directament o indirectament (per exemple veient el mar o escoltant el soroll de les onades). Tot i que l'exposició als espais blaus pot promoure la salut i el benestar, encara no es coneixen bé els motius. Caldrà continuar estudiant com el mar i l’estil de vida prop del mar pot contribuir a què visquem més anys de manera més saludable.

En un altre sentit, un periodista de la revista National Geographic va definir els espais blaus o “Blue Zones” com a zones on la gent viu de mitjana més anys que la resta (amb presència elevada de persones centenàries) i amb millor qualitat de vida. Moltes d’aquestes zones se situen en ambients costaners, sovint illes, com ara Okinawa (Japó), Sardenya (Itàlia), Nicoya (Costa Rica) i Icària (Grècia). Sembla ser que el mar, entre altres coses, ofereix un ambient singular on, juntament amb altres variables, contribueix a augmentar la longevitat.

Foto: Bernd Mörker

 

 

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR